Elektronikai műszerész szakma

A szakma ismertetése

Elektronika és elektrotechnika ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Az elektronikai technikus a gyártó és a kiszolgáló ágazatok elektronikai és elektrotechnikai szakembere. Alapvető feladatai közé tartozik az elektromos, valamint elektronikus berendezések, műszerek tervezése, gyártása, összeszerelése, mérése, javítása és karbantartása. Ismeri és alkalmazza a villamos biztonságtechnikai, illetőleg a korszerű ESD (elektrosztatikus kisülés elleni) védelmi előírásokat.

Ajánlott mindazon fiatalok számára, akiket egyaránt vonz a számítástechnika és a gépek, berendezések működése, irányítása, így például a hang- és fénytechnika. A képzést elvégzők keresett szakemberek a munkaerő-piacon, de találó választás szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatására nyitott fiatalok számára is.

 

Képzésről kizáró egészségügyi okok

A végtagok azon nem kompenzálható rendellenességei, amelyek a munkavégzést akadályozzák. Súlyos vitiumok. Enyhébb vitiumnál, egyéb esetben a kardiológiai járóbeteg szakellátás orvosának javaslata szerint. Epilepszia egyéni elbírálás szerint. Halláscsökkenés egyéni elbírálás szerint. Színtévesztés. 0,8-0,4; 0,9-0,3; 1,0-0,2-nél rosszabb látásélesség.

Kompetenciaelvárás

Logikai képesség, jó szemmérték, tér- és színlátás, kézügyesség, problémamegoldó képesség, csapatmunka.

A szakképzettséggel rendelkező elektronikai műszerész

– ellenőrzi a villamos alkatrészek paramétereit, elvégzi a mechanikai és finommechanikai szereléseket
– alkalmazza a diagnosztikai és konfigurációs teszt-és segédprogramokat, értelmezi a számítógépes mérési eredményeket
– számítógéppel irányított mérő, ellenőrző és gyártó eszközöket használ és programoz
– elektrotechnikai, elektronikai számításokat végez
– komplex elektronikai áramkörökben módszeres hibakereséssel behatárolja, cseréli a hibás áramköri egységeket, elemeket.