Ismerkedés a PIC18 mikrovezérlőkkel – A PICCOLO projekt

“A Microchip mikrovezérlői közül elsősorban az USB illesztővel is ellátott PIC18F14K50 működésével és programozásával ismerkedünk meg. Az elsajátított ismereteink azonban a PIC18 mikrovezérlő család többi tagjánál is felhasználhatók, s amennyire időnkből telik, menet közben a “nagyobb testvér”, a PIC18F4550 sajátosságaira is kitérünk.

Célkitűzés: Az itt közzétett anyagot nem kötött időtartamú tanfolyamokra, hanem egyéni tanulásra szántam, ahol sem időkeret sem terjedelmi korlátok nem szabnak merev korlátokat a felfedezés és az elmélyült kísérletezés számára.

Az alábbiakban megismerkedünk a PIC18F14K50 és a PIC18F4550 mikrovezérlők felépítésével, sajátosságaival, építünk egy saját “mikroszámítógépet”, s megtanuljuk a főbb perifériák kezelését: I/O port, programmegszakítási rendszer, óra/számláló áramkörök. Kommunikálunk a számítógéppel az USB porton, külső áramkörökkel az UART, az SPI és az I2C soros portokon. Analóg jeleket mérünk az ADC-vel és analóg jeleket keltünk külső DAC segítségével. Ha futja a lelkesedésből, akkor a Real Time Operációs Rendszerek (RTOS) világába is ellátogatunk.” – forrás: http://esca.atomki.hu/PIC18/index.html

További projektek: PICula; PIC-kwik