A legsikeresebb tíz iskola között az Eötvös

Az állami középfokú szakiskolák rangsorában a KSZC Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma a negyedik helyet szerezte meg.

A rangsort az Oktatási Hivatal adatai alapján Lannert Judit oktatáskutató, közgazdász, szociálpszichológus, szociológus állította össze a Nők Lapja Iskolaválasztó című különszáma részére.

Az elérhető legfrissebb oktatási adatok alapján az oktatáskutató kétféle „rangsort” hozott létre: egy komplex eredményességi rangsort és egy, az ún. legnagyobb hozzáadott értéket produkáló középfokú intézmények rangsorát. Ezen szempontok alapján többféle listát készített, és szándékosan csak az első tíz intézményt emelte ki bennük.

Az iskolák eredményességi rangsora több szempont együttes figyelembevételével készült, többváltozós statisztikai eljárások segítségével. Azokat a szempontokat, adatokat vette figyelembe, amelyek azt mutatják, hogyegy iskola népszerű, a diákok szeretnek odajárni, az iskola megtartja a diákjait, magas szintre fejleszti a kompetenciáikat, és hozzájárul a tanulók sikeres iskola utáni karrierjéhez. A szempontokat főkomponens-elemzés segítségével rendezte, csoportosította, amelynek eredményeképp egy olyan fiktív érték keletkezett, ami alapján az iskolákat a több szempont együttes figyelembevételével lehet jellemezni. Ezek a fiktív értékek csak az adott csoporton belül összehasonlíthatók.

Ezeken a listákon azokat az iskolákat látjuk, amelyek a legnagyobb fejlődést produkálták. A bemeneti mérés és a kimenet (érettségi, szakmai vizsga) közötti különbség ezekben az iskolákban a legnagyobb

Forrás: Nők Lapja Iskolaválasztó különszám 2015/1. I. évfolyam 1. szám: http://noklapja.nlcafe.hu/kulonszamok-iskolavalaszto/