Debian – operációs rendszer

“A Debian projekt olyan emberek társasága, akik közös céljuknak tekintik szabad vagy nyílt forráskódú számítógépes operációs rendszer létrehozását. Ezt az operációs rendszert, amit létrehoztunk Debian-nak hívják. Az operációs rendszer olyan alapvető programok és alkalmazások halmaza, amik lehetővé teszik a számítógép működését. A kernel az operációs rendszer magja, amely az alapfeladatokat végzi, és más programokat indít.

A Debian rendszerek jelenleg Linux vagy FreeBSD kernelt használnak. A Linuxot Linus Torvalds indította útjára, és többezer programozó fejleszti világszerte. A FreeBSD egy operációs rendszer, ami kernelt és más szoftvereket tartalmaz. Ugyanakkor folyamatban van a Debian fejlesztése más kernelekre is, elsősorban a Hurdra. A Hurd szerverprogramok gyűjteménye, amelyek egy mikrokernel (mint például a Mach) felett futnak, és különböző funkciókat implementálnak. A Hurd szabad szoftver, és a GNU projekt eredménye.

Az operációs rendszert kitöltő alapprogramok nagy része a GNU projektből származik; ez a magyarázata a GNU/Linux és GNU/FreeBSD neveknek. Ezek szintén szabad programok. Az embereknek természetesen alkalmazásokra van szükségük: olyan programokra, amelyekkel el tudják végezni munkájukat, dokumentumok szerkesztésétől kezdve az üzletvezetésen és a játékokon át a programírásig. A Debian több mint 37500 csomagot (könnyen telepíthető formátumba csomagolt lefordított szoftvert) tartalmaz – mindegyikük szabad szoftver. Az egész olyan, mint egy torony. Legalul van a kernel. Efölött az alapprogramok (toolok). Ezután az alkalmazói programok következnek. A torony tetején van a Debian – a Debian gondosan összeilleszti és rendszerbe szervezi mindezt, hogy együtt is jól működjenek.

Teljesen ingyen van?

Biztos csodálkozol, miért vesztegetnek egyesek órákat az idejükből arra, hogy szoftvert írjanak, gondosan becsomagolják, és azután elajándékozzák? A válasz annyiféle, ahányféle ember működik közre. Van, aki szeret másokon segíteni. Sokan azért írnak programot, hogy többet tanuljanak a számítógépekről. Egyre több ember keresi a módját, hogyan lehetne letörni a szoftverek egekbe szökő árát. Egyre növekvő tömeg akarja közreműködésével megköszönni a másoktól kapott rengeteg nagyszerű ingyenes szoftvert. Sokan az akadémiai szférában készítenek ingyenes szoftvereket, hogy kutatásaik eredményeit szélesebb körben használhassák mások. Cégek szállnak be szabad szoftverek fenntartásába, cserébe beleszólhatnak a fejlesztési irányukba – nincs gyorsabb módja egy új funkció hozzáadásának, minthogy te magad valósítod meg! És természetesen sokunknak mindez egyszerűen csak szórakozás.

A Debian olyan erősen elkötelezte magát a szabad szoftverek mellett, hogy azt gondoltuk, hasznos lenne ezt egy dokumentumban rögzíteni. Így született a Társadalmi szerződésünk. Bár a Debian a szabad szoftverben hisz, vannak helyzetek, amikor valaki nem szabad szoftvert akar vagy kénytelen telepíteni a gépére. Ahol lehetséges, a Debian támogatni fogja. Egyre nő azon csomagok száma, amelyeknek egyetlen feladatuk egy nem szabad szoftver telepítése a Debian-rendszerre.” – forrás: https://www.debian.org/

kde-debian_1